Belsőépítészet

Ahogyan azt már említettem, a belső terek kialakítása az organikus építészet jegyében készül, így az épület formájának ívei a belső kialakításban is folytatódnak.

Ez a formavilág számtalan lehetőséget hordoz magában. Itt van pl. a beépített bútorok és tároló szekrények lehetősége. Számolja ki, hogy a jelenlegi lakóhelyén, hány liter tároló tér van. Földházunk esetében ez 50000 liter. Az érzékelhetőség kedvéért, ezt a teret, ha egy IFA tehergépkocsi homokkal szeretné telehordani, kb. húszszor kellene, hogy forduljon.


Vagy akár a négyzetméterhez tartozó légköbméter sem hanyagolható el, amit föl kell fűtenünk, melegen kell tartanunk, vagy le kell hűtenünk. Egy hagyományos háznál 200 nm-re 3 m-es belmagasságnál 600 köbméter jut. Itt 200 nm-re nagyobb belmagassággal 512 köbméter jut. Nézzük csak mennyi energiát nyertünk ismét! Az egy főre jutó légköbméter pedig még mindig jóval több az előírtnál.


A bútorok nem költségesebbek, mint a hagyományos épületeknél, mivel ezt is saját kivitelezői csapattal végeztethetjük.

A ház alapköltségében tartalmaz egy beltéri medencét és egy szaunát. Tartalmaz egy reneszánsz konyhát, egy hagyományos fatüzelésű és egy gáztüzelésű fűtési rendszert is, továbbá egy vezérelt szellőztető rendszert, mely a légkondicionálást is kiváltja, bevitt energiát viszont, csak a vezérléshez igényel, a többit, egyszerű módon a nap- és a geotermikus energiából nyeri. A használt megoldások egyszerűségük miatt költségtakarékosak, és meghibásodásokra sem hajlamosak.


Az épület szerkezetét és rétegrendjét tekintve kiváló hő- és vízszigetelő, mégsem zárja - az üvegfelületeket kivéve - sehol sem a levegő és a pára mozgását, tehát nem nyújt hermetikus hatást. Pl. műanyag alapú tapéta vagy falburkoló, műgyanta alapú falfesték és a műanyag nyílászárók "sikeres" kombinációja, a kutató biológusoknak lehet aranybánya, mivel annyiféle baktérium és gomba képes kitenyészni az ilyen „levegőtlen” helyen, hogy nem győzik azonosítani. Mi épp ilyen helyen nem szeretnénk élni. Ezért gondolkodunk másként.


:: vissza ::