Egy épülő kolóniaNéhány évvel ezelőtt megdöbbenve láttam, hogy milyen hihetetlen pazarlást végzünk otthonteremtés néven, és milyen beláthatatlan függőségbe vezetik az otthonra vágyókat a jogos lakhatási igény kielégítése címén.

Ebben a munkában nagy szerepe van a médiának, mint mesterséges igénygenerátornak. El sem tudjuk már képzelni, hogy a televízióban látottaktól eltérő módon is lehet öltözködni, élni, lakni, pedig a „vízió” a nevében is benne van.

Eldöntöttem, hogy megmutatom, az emberek még gondolkodni képes részének, hogy van más lehetőség. Nem könnyű feladat, mert nem vagyok építész, és a tanult építészek pedig nem ezt tanulták, tehát nehezen gondolkodnak együtt velem. Sok mindent magam kellett, hogy megtanuljak, és az eredményt tálcán kínáljam az építésznek, ahhoz, hogy igent mondjon. Bevallom hiba, hogy az egész csak az én fejemben körvonalazódik és ölt testet, de van bennem egyfajta félelem, mert minden megtorpedózható, főleg szakhatósági berkekben.

Elkészült tehát a terv, amit csak meg kell valósítani. Meglettek hozzá a jó emberek, akik hasonlóan (sokszor jobban) gondolkodva szeretnének ilyen helyen és módon élni, de nem jött el a hozzá szükséges pénz. Át kellett hát gondolni, miként valósulhat meg mégis az álom. Kisebb költségvetéssel, újra dolgoztam a földház ötletét, de az alapelv nem változott: gazdaságosan, természetes anyagokból, egészséges életteret.

Az új gondolatok hamarabb érték el a megvalósíthatóság határait, és azonnal el is kezdődött a kivitelezés. Rengeteg a kézi munka, de ez adja a lelkét a háznak, ahogy a beépülő kövekben is emberek izzadtságos munkája fekszik néhány száz éve, s most szemétté vált volna, ha nem látjuk meg benne a békésen szunnyadó értéket. Nem engedtük kidobni, egy több száz éves ház ép, jó építőanyagait. Nemsokára nekünk adnak védelmet és oltalmat a sok éve, sok-sok munkával, kézzel kifaragott hatalmas kövek, amiket az Eged hegy egykori vulkáni hamujának kövületéből csákányokkal vájtak ki. Hát nem csodálatos? Új értelmet nyer annyi munka. Új életre kel őseink mérhetetlen küzdelme.

Mi így állítunk emléket ismeretlen eleinknek.

::képek az építésről::


:: vissza ::