Fény és benapozás


A fény, az életünk szerves része. Ez határozná meg a nap tevékeny, aktív és passzív pihenésre szolgáló részét.

Persze, mi ezt is a saját képünkre formáltuk. Reggel sötétítünk, nehogy megzavarjon a korai fény, este pedig lámpát gyújtunk, hogy behozzuk a társadalom elvárásai alapján kitűzött napi program elmaradt részét.

Bioritmusunk, ha a több sebből vérző Darwin féle evolúciót nem számoljuk is, nagyságrendekkel hosszabb múltra tekint vissza, mint az Edison adta egyszerűen kezelhető világítás lehetősége. Ezért igyekeznünk kellene a természetes fényt kihasználni, mert az ember alapvetően erre rendezkedett be. Én nem barlangot kínálok otthonként, ahol sem a szellőzés, sem a benapozás nem megoldott, itt a fényáteresztő nyílások mellett, a belső kialakítások is a fény optimális elosztását szolgálják.

A mesterséges fények jól szabályozhatók, és a szükségletekhez igazíthatók. A fényforrások méretezése, elhelyezése, és a fénytükröző, szűrő és elnyelő anyagok, színek és formák, mind nagy jelentőséggel bírnak. A ház belső kialakítása nem lehet a véletlen műve, sem az átvételt követően a tulajdonos nem kis költsége, mint oly sok esetben. Az én véleményem szerint ez az otthonunk szerves része, ezért a kivitelezés része kell, hogy legyen, így nem képezhet plusz költséget.


:: vissza ::