Költségek


Ez mindig nehéz terület.

Itt helyben valóban megvannak azok a kivitelezők, akikkel egy ilyen kivitelezés 12-15 Millió forintból elkészíthető, de ez nem garantálható bárhol. Ez a forma erősen befolyásolja az alapterületi lehetőségeket, más formáknál pedig, a helyszín határozza meg, hogy mi és milyen költségvetéssel építhető föl.

Ami viszont bizonyos, hogy aki készen akar házat, hogy hozzá se kelljen nyúlni, az ne ebben gondolkodjon. Itt fontos, hogy a leendő tulajdonos is kivegye a részét a munkából. Nem arra gondolok, hogy segédmunkást vagy kőművest kell alakítania, de együtt kell lélegeznie a házzal és az azt építőkkel. Itt rengeteg a kézi munka, amiből mindenkinek jut ideje és képességeinek megfelelően.

Földházat már 2-3 Millió Forinttól lehet építeni, mivel sokféle forma és technika létezik, ha az ember úgy áll hozzá. Tudnunk kell, hogy az ilyen kivitelezések egy része ellen törvényeket hoztak, mert nagy cégek érdekeit sérti. Nem használható fel sem építéshez, sem felújításhoz bontott, vagy iso minősítéssel nem rendelkező építőanyag, pedig így a műemlék épületek felújítása is törvénybe ütközik, ha új anyagot használok, akkor a műemlékvédelmibe, ha régit, akkor pedig, építészetibe. Akkor hol az igazság? A gazdaságban. Drága új anyag, minősítés, hitel, stb, hogy mindenkinek jusson.

Ezért nehéz olyan költségvetést készíteni, ami mindenkire vonatkozhat.

Mégis van megoldás. :)


:: vissza ::